.

.
CO JE NOVÉHO?

Z čeho se skládají potraviny #3: Tuky

      Obecně se říká, že tuky jsou škodlivé a měli bychom je při dietě omezit na minimum. To ovšem není pravda! Naopak jsou velice důležitou zásobárnou energie s kterou ovšem musíme pečlivě zacházet.

     Tuky v lidském organismu patří k nejdůležitějším zdrojům energie, umožňují vstřebávání vitamínů, vytváří se z nich některé hormony a samozřejmě nás chrání před únikem tepla. Proč je tedy kolem nich takové haló? Problém naleznete v dávkování. Potřebné množství je kolem 25% z denního příjmu energie, ovšem v naší populaci se jedná až o 40%. A co dělá naše tělo s nadbytkem? Ukládá :)

     Stejně jako bílkoviny, i tuky rozdělujeme na živočišné a rostlinné. Živočišné nalezneme překvapivě v mase, mléce, vejcích, másle atd. Mezi rostlinné patří palmový a kokosový olej, rostlinné oleje a ořechy. Pro představu, kolik tuků je v jednotlivých potravinách, jsem vám opět vytvořil tabulku nejčastějších jídel.

Živočišné tuky – 100g
Rostlinné tuky – 100g
Vepřové maso (bůček)
56 g
Slunečnicový olej
91,4g
Hovězí maso
7,8g
Řepkový olej
99,6g
Kuřecí maso
3,2g
Olivový olej
99,4g
Ryby
4,2g
Palmový olej
99,2
Vejce (žloutek)
6,5g
Kokosový olej
98,6
Mléko
2g
Ořechy vlašské
64,4g

     Možná vás napadne, že jednoduše živočišné jsou špatné a rostlinné jsou dobré, ale není tomu tak. V obou kategoriích se najdou výjimky. Pro tento účel tuky dále rozdělujeme na Nasycené a Nenasycené. A zde už lze říci, že nasycené jsou pro tělo méně vhodné a měli bychom spíše vyhledávat nenasycené. Opět vám pomůže tabulka, kde vidíte, které tuky jsou ty správné. 

Nasycené tuky
Nenasycené tuky
Vepřové maso
Slunečnicový olej
Hovězí maso
Řepkový olej
Kuřecí maso
Olivový olej
Palmový olej
Ryby
Vejce
Ořechy
Mléko
-
Sušenky
-
Pečivo
-
Chipsy
-

     Jak sami vidíte, škodlivých tuků kolem nás je opravdu hromada, zatímco těch zdraví prospěšných máme málo. Proto na vás v reklamách tak rádi útočí a nutí vás jíst ryby ;) . 

     Co se týče dávkování, mělo by být stejné jako v případě bílkovin, tedy 1g tuků = 1kg tělesné hmotnosti a to ideálně v poměru 1:2 (nasycené : nenasycené). 

     V mém jídelníčku se tuky vyskytují ve formě masa k obědu (ryba, kuře, krůta) či k večeři, olivového oleje při odpolední svačině, vajec, mléka a směsi ořechů.

     Rád se budu věnovat vašim dotazům či komentářům, tak se nestyďte a pište! ;)

9 komentářů: Zanechte komentář!

  1. Jako vzdycky, parada! Clanek jsem zhltla, pisestak poutave ze by me bavilo cist i o politickym systemu v Nambii :D na video se mrknu doma, zapomnela jsem si doma knizku tak ctu tvuj blog :).

    OdpovědětVymazat
  2. Článek je to zajímavý a rozhodně si z něj odnesu mnohé,což mě však bije do očí, je búček s čárkou, který se píše s kroužkem.
    Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme jenom lidi :) díky, opraveno ;)

      Vymazat
    2. To nebylo myšleno zle :) Píši, že tvé články jsou zajímavé a máš můj obdiv! :)

      Vymazat
    3. Neberu to zle :) vážím si tvého zájmu.

      Vymazat
  3. Velice zajímavý článek. Opět se ti pivedl. Obdivuji tě že jsi dokázal z hodit a držet si svoji váhu. Mě se prostě nedaří. Jednou jsem nahoře a jednou dole. :-(
    Majdalenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když znáš teorii, tak jediné co potřebuješ je vůle. Já ti tu můžu nabídnout ty informace :)

      Vymazat
    2. Děkuji za podporu.

      Vymazat